sunnuntai 6. syyskuuta 2009

"Harrastetaan hämäryyttä!"

uskonnonopettaja on innoissaan. Opiskelijat olivat mainioita ja keskustelevia. Itse olin erittäin erittäin yliaktiivinen. Olin ortodoksiessa jumalanpalveluksessa loppuun asti ja kävin lisäksi korvaavilla tunneilla.

R A K A S T A N

flickr Ortodoksinen katedraali Kosovosta.

Aistillisuutta. Olen kasvanut koko ikäni lähes kalvinististen vaikutteiden alla olleessa Suomessa. Kuningas halusi syventää uskonpuhdistusta ja Suomeen vyöryi kalvinistiset piirteet. Valkoiset kirkkojen seinät ovat noilta ajoilta.


Itse nautin aistillisuudesta, mutta akateemisena ihmisenä en väheksy oppineisuutta. Ortodoksisessa liturgiassa yhdistyy hienosti mystisyys, traditio ja oppi. Jo katedraalit ikonostaaseineen ovat kauniita, oman lisänsä tuovat suitsukkeiden tuoksu, tuohukset ja laulu.

Jumalanpalveluksen aikana katedraalissa saa kuljeskella oman mielensä mukaan ja ovet ovat kokoajan auki. Liikehdinnästä huolimatta tunnelma on rauhaisa ja kunnioittava.

Ortodoksit eivät salli naispappeutta ja vastustan tätä mielipidettä. Naiset eivät ole tarkoitettuja jäämään kotiin hellan ääreen nykyajan tasa-arvoisessa pikaruokayhteiskunnassa.

Ei kommentteja: